Vés al contingut

“Això no és per a nenes?” Reflexions i referents en el Dia Internacional de les Noies a les TIC

Día Noies TIC 2025

«Volem trencar l’estigma que diu que la tecnologia no és cosa de nenes. No només poden ser-hi, sinó que han de ser-hi. I, sobretot, cal que s’hi sentin benvingudes.» — Martina Mayrhofer, coordinadora de Code Club Catalunya.

Mayrhofer va obrir la sessió remarcant la importància de sumar esforços entre entitats, voluntariat i escoles per revertir les desigualtats d’accés i participació. En aquest sentit, va presentar els objectius del projecte Code Club 2025, que vol crear 70 nous clubs de programació per a infants, especialment en entorns de vulnerabilitat, a partir d’un model col·laboratiu i de codi obert.
 

 

Tecnologia per transformar, no per excloure

La taula rodona va reunir tres ponents amb perfils i trajectòries diverses, però amb un mateix compromís: fer de la tecnologia una eina més inclusiva, feminista i transformadora. 

Ana Lucía Silva, cofundadora de FemCoders Club, va posar sobre la taula com el món tecnològic continua sent un espai masculinitzat on les dones, i especialment les racialitzades, han de lluitar per fer-se un lloc: «Encara avui em pregunten si estic segura que vull dedicar-me a això. Quan era petita, vaig guanyar un concurs de programació amb només vuit anys, però em van dir que ‘això no era per a nenes’. Per sort, no els vaig fer cas.»

Silva va reivindicar la necessitat de generar comunitats de suport i xarxes d’afinitat entre dones per trencar amb l’aïllament que sovint viuen aquelles que es volen formar o treballar en tecnologia.

 

Referents que inspiren

Mar Coscojuela, artista 3D i membre de FemDevs, va portar al debat la seva experiència com a dona creadora en el sector dels videojocs. Va parlar de la manca de referents femenins durant la seva infància i adolescència, i de com això ha influït en el seu recorregut professional: «Quan preparàvem el projecte final de carrera, a mi em tocava ‘tenir cura’ del grup, ser la mare. No era pas una decisió meva, sinó una expectativa. Ens calen més espais on les noies puguin ser programadores, dissenyadores, creadores, sense papers assignats prèviament.»

També va destacar la importància de comptar amb el suport de les famílies, especialment en entorns on l’accés a recursos digitals és limitat: «Si no donem eines als pares i mares, no podrem trencar la bretxa digital d’arrel».
 

Les dades no enganyen

La visió més acadèmica la va aportar Milagros Sainz, doctora en Psicologia Social i directora del grup GENTIC de la UOC. Va alertar sobre la persistència de les desigualtats de gènere en l’elecció de carreres STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques): «Només el 17,8% de les estudiants d’informàtica a les universitats catalanes són dones. I al batxillerat tecnològic, el desequilibri també és molt notable. No és una qüestió de capacitats, sinó de representació i expectatives.»

Sainz va remarcar la necessitat d’oferir models diversos i accessibles que ajudin a combatre els estereotips que condicionen les trajectòries educatives i professionals: “No podem demanar a les noies que triïn un camí que mai no han vist com a propi”.

 

Un futur digital més just (i compartit)

La sessió va cloure amb una crida col·lectiva a l’acció. Tant les ponents com les assistents van posar l’accent en la necessitat de crear aliances entre escoles, entitats socials i administracions per garantir un accés igualitari a les tecnologies. El voluntariat, la mentoria i les iniciatives com Code Club esdevenen, en aquest context, eines clau.

«L’educació digital no pot ser només tècnica. Ha de ser crítica, situada i pensada per a totes. I això només ho aconseguirem si ens hi impliquem plegades.», va dir Silva. Amb un públic atent, participatiu i divers, presencialment i també en línia a través de YouTube, l’acte va servir per teixir nous vincles, compartir estratègies i, sobretot, recordar que el futur digital ha de comptar amb totes les veus, perquè «no és només una qüestió de justícia: és una qüestió de qualitat democràtica.», va concloure Mayrhofer.

🡶 Pots llegir a Mastodon el tootliving de la sessió


 

El 25 d’abril, coincidint amb el Dia Internacional de les Noies a les TIC, el Canòdrom – Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica de Barcelona – va acollir una trobada pensada per visibilitzar veus femenines en l’àmbit tecnològic. L’acte, organitzat per Code Club Catalunya i Colectic, va reunir expertes, activistes i professionals per debatre sobre com impulsar la participació de les noies en aquest sector encara marcat per biaixos de gènere.